Włoskie aperitivo.

Włosi znani są ze swojego zamiłowania do smacznego jedzenia i dobrego towarzystwa.Uwielbiają przebywać w gronie rodziny oraz przyjaciół.. W odróżnieniu od nas nie wyobrażają sobie samotnego spożywania posiłków… 

  
Przez wiele lat we Włoszech powstało wiele praktyk i zwyczajów związanych ze spożywaniem posiłków oraz spędzaniem wolnego czasu… Jednym z nich jest… wywodzące się z Turynu.. słynne aperitivo..

  
Aperitivo jest poprzedzającym kolacje napojem alkoholowym.. winem.. koktajlem.. drinkiem, którego wypicie ma na celu pobudzenie naszego apetytu.

Do najbardziej popularnych drinków serwowanych jako aperitif nalezą m.in: Rossini, Campari, Spritz, Pirlo oraz Sanpellegrino. 

 
Jako, że we Włoszech w złym smaku jest picie alkoholu bez posiłku, napojom najczęściej towarzyszy szereg przekąsek.. a w niektórych lokalach.. nawet dan! 

 
Z reguły wiele barów serwuje lokalne specjały w formie tzw. szwedzkiego stołu.. na którym zabraknąć nie może serów, wędlin, warzyw.. oliwek.. i oczywiście kawałków pizzy 😊

Niektóre miejsca oferują swoim klientom również dania na ciepło.. oraz desery!

Ceny aperitivo bardzo się różnią w zależności do miejsca oraz serwowanych specjałów. Niemniej, z reguły koszt wynosi od 5 do 10 euro.

Ah.. Az zachcialo mi sie zimnego Spritza 😊

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s