śniadanie po włosku :)

Podróżowanie jest doskonałą okazją do poznania zwyczajów oraz nawyków innych nacji.  Pomimo, że wszyscy mieszkamy w zjednoczonej Europie, bardzo się od siebie różnimy.

W czasie mieszkania we Włoszech poznałam wiele włoskich przyzwyczajeń.

A może tak zaczniemy od… odżywiania?  i włoskich śniadań?

Czy włoskie śniadanie wyglądają tak samo jak nasze polskie?

Oczywiście, że nie! 

 

Włoskie śniadanie to „sama słodycz”, która ma na celu podniesienie na dłuższy czas poziom cukru we krwi.

W głównej mierze Włosi na rozpoczynaja dzień jedzac ciastka, ciasteczka… Typowe Włoskie śniadanie składa się z herbatników (biscotti), rogalików (croissant/cornetto), drożdżówek (brioche), ciasta z marmoladą, kruchych ciasteczek (pasticcini), pączków (bomboloni), sucharków (fette biscottate) lub chleba z masłem czekoladowym ( oczywiście Nutella), którym towarzyszy najczęściej espresso, cappuccino, mleko lub inne rodzaje kawy.

  

Bardzo często Włosi spożywają swój pierwszy posiłek poza domem… w zlokalizowanych w okolicy barach.

  

Jak pysznie.. Ale przy tym… jak kalorycznie!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s